BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

Site dedicat studenţilor de la FSEGA Cluj Extract from An inconvenient truth - Al Gore

Efectele încălzirii globale - pg.5

Am început deja să avem parte de acele valuri de arşiţă despre care oamenii de ştiinţă spun că vor deveni din ce în ce mai frecvente, dacă nu se iau măsuri împotriva încălzirii globale. În vara lui 2003, Europa a fost lovită de un val puternic de arşiţă, care a ucis 35.000 de persoane.

 

Valul de arsita 2003

Numărul estimat de persoane decedate din cauza valului de arţită din 2003.

Sursa: Un adevăr incomod – Al Gore


În vara lui 2005, multe oraşe din vestul Americii au depăşit recordurile de temperaturi şi de mumăr de zile consecutive în care temperaturile au depăşit 38 de grade Celsius.
În total, în mai mult de 200 de oraşe mai mici sau mai mari din vestul continentului s-au stabilit noi recorduri.
Pe măsură ce oceanele se încălzesc, furtunile devin mai puternice. În 2004, Florida a fost afectată de patru uragane neobişnuit de aprige.
Un număr din ce în ce mai mare de studii ştiinţifice noi confirmă faptul că prezenţa apelor mai calde în straturile de deasupra ale oceanelor poate furniza mai multă energie de convecţie care hrăneşte uragane din ce în ce mai puternice.
Oamenii de ştiintă nu au ajuns încă la un acord cu privire la posibilele legături dintre numărul total de uragane din fiecare an şi încălzirea globală – asta pentru că frecvenţa uraganelor este influenţată de o oscilaţie naturală, înregistrată de mai multe decenii încoace. Există însă o teorie nouă, care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, conform căreia încălzirea globală provoacă o creştere semnificativă atât a duratei, cât şi a intensităţii uraganelor.
Dovezi recent obţinute îi determină pe unii oameni de ştiinţă să afirme că încălzirea glogală are o oarecare influenţă şi în privinţa creşterii frecvenţei uraganelor. Aceasta ar face să se modifice până şi intervalele de variaţie care au fost explicate de mai multă vreme ca fiind o urmare a ciclurilor naturale ale curenţilor de mare adâncime.

Cum Statele Unite au fost lovite de numeroase uragane puternice, în cursul anului 2004, vremea din Japonia nu s-a bucurat de o atenţie la fel de mare în presa occidentală.
Cu toate acestea, în acelaşi an , Japonia a stabilit un nou record cu privire la numărul de taifunuri. Recordul precedent era de şapte. În 2004, japonia a fost lovită de zece. Taifunurile, uraganele, şi cicloanele sunt fenomene similare, care depind de oceanul în care îşi au originea. În primăvara lui 2006, Australia a fost afectată de mai multe cicloane neobişnuit de puternice, de categoria 5, printre care Monica, cel mai puternic din toate timpurilecare a măturat vreodată coasta continentului – mai puternic decât uraganele Katrina, Rita sau Wilma.
În 2004, manualele de specialitate au trebuit rescrise. Până atunci, se spunea că “este imposibil să existe uragane în Atlanticul de Sud”. In martie 2004 uraganul Catarina a lovit Brazilia.

 

Uraganul Catarina, Brazilia,2004

Uraganul Catarina, Brazilia, Martie 2004
Sursa: http://www.weathersatellite.info/hurricane/catarina.jpg --- ^sus

 

Tot în 2004, în Statele Unite a fost depăşit recordul la numărul de tornade.
Pe urmele lui 2004 a venit vara lui 2005, care a depăşit din nou toate recordurile. Încă de la început, mai multe uragane au afectat insulele Caraibe şi golful Mexic. Printre ele – uraganele Dennis şi Emilz, care au provocat daune importante.
Există o teorie care câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi, conform căreia încălzirea globală are o legătură cu puterea din ce în ce mai distrugătoare a uraganelor. Aceasta se bazează în bună măsură pe cercetările care arată o creştere semnificativă a numărului de uragane de categoriile 4 şi 5.
Un alt studiu prezice că încălzirea globală va duce la creşterea intensităţii medii a uraganelor cu 0,5 pe bine-cunoscuta scală de la 1 la 5.
Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei a rezumat câteva dintre elementele de bază, comune acestora noi cercetări: pe măsură ce temperatura apei creşte, sporesc şi viteza vântului, precum şi procentul de condensare a umezelii furtunilor.

Conform unui studiu realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology) în 2005, durata şi intensitatea puternicelor furtuni care ai izbucnit atât în Atlantic cât şi în Pacific începând cu anii 1970 au crescut cu aproximativ 50%.

 

Există 27 de uragane cunoscute în momentul de faţă:

Alpha Arlene Beta

Alpha-----------------------------------Arlene--------------------------------Beta

 

Bret Cindy Delta

Bret-----------------------------------Cindy-----------------------------------Delta

 

Dennis Emily Epsilon

Dennis-----------------------------------Emily-----------------------------------Epsilon

 

Franklin Gamma Gert

Franklin-----------------------------------Gamma-----------------------------------Gert

 

Harvey Irene Jose

Harvey-----------------------------------Irene-----------------------------------Jose

 

Katrina Lee Maria

Katrina-----------------------------------Lee-----------------------------------Maria

 

Nate Ophelia Philippe

Nate-----------------------------------Ophelia-----------------------------------Philippe

 

Rita Stan Tammy

Rita-----------------------------------Stan-----------------------------------Tammy

 

Vince Wilma Zeta

Vince-----------------------------------Wilma-----------------------------------Zeta

Sursa: Un adevăr incomod – Al Gore --- ^sus

 

<<- pagina precedentă | | pagina următoare ->>

 

Pagina 1 ---- Pagina 2 ---- Pagina 3 ---- Pagina 4 ---- Pagina 5---- Pagina 6---- Pagina 7