Site dedicat studenţilor de la FSEGA Cluj Articol de Alexandra Cojocaru
China are un ECO-ORAŞ: Dongtan
Etichetat ca fiind primul oraş din lume care se auto-susţine, proiectul Dongtan va fi folosit de guvernul chinez ca un model pentru viitoare planificări urbane asemănătoare.
Situat strategic pe insula Chongming, la 15 km nord de Shanghai, eco-oraşul Dongtan va găzdui 500.000 de cetăţeni până în anul 2040. China este, în prezent, puternic implicată într-o complexă tranziţie de la rural la urban, preconizându-se că 400 de oraşe vor fi construite în următorii 20 de ani. Ţinând cont de aceasta, nu este nici o surpriză faptul că autorităţile chineze sunt preocupate de dezvoltarea unor oraşe dinamice, pline de viaţă şi prietenoase cu mediul, ca mijloc de menţinere a unei vitalităţi economice şi sociale pe termen lung.
Dongtan este proiectat în aşa fel încât cetăţenii să locuiască aproape de locul de muncă, iar transportul public eficient şi curat să facă accesibilă orice zonă din oraş. Energia va fi generată printr-o combinaţie de sisteme de căldură şi curent care vor funcţiona prin utilizarea resurselor regenerabile. Clădirile vor avea panouri solare fotovoltaice şi turbine eoliene mici. În plus, administrarea reciclării deşeurilor comunităţii va genera energie pură din deşeuri organice, cum ar fi milioanele de coji de orez care sunt aruncate în fiecare zi, reducând astfel surplusurile de gunoi care afectează serios mediul. Canalizarea oraşului va fertiliza pământurile din jur, iar apa de ploaie va fi stocată în canale pentru consum sau reciclări viitoare.
Oraşul ecologic Dongtan, China (primul oraş ecologic din lume)
Sursa: http://chau84.files.wordpress.com/2007/04/dongtan_images_002_op_800x340.jpg
Nu în ultimul rând, această iniţiativă va fixa condiţiile necesare pentru a genera schimbări incrementale în infrastructurile sociale, economice şi de mediu, care funcţionează ca suporturi operaţionale pentru sustenabilitatea şi care vor permite oraşului să se adapteze schimbărilor demografice care sunt aşteptate în următorii ani.
Infrastructura socială facilitează includerea socială, mobilitatea şi competitivitatea.
Infrastructura economică funcţionează ca mijloc de creare a stimulilor potriviţi pentru a promova sustenabilitatea şi creşterea economică competitivă.
Infrastrucutura de mediu este un mijloc de a îmbunătăţi calitatea vieţii.
Alinierea performanţei economice cu sustenabilitatea a fost întotdeauna o sarcină foarte grea, atât pentru companii, cât şi pentru guverne. Oraşul Dongtan este pe cale să schimbe lucrurile. Structurată în baza protocolului de la Kyoto, reducerea de dioxid de carbon va fi premiată cu un Certificat de Reducere a Emisiilor de către Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice. Într-un oraş proiectat pentru o populaţie de 500.000 de locuitori, vor exista reduceri de dioxid de carbon în echivalentul a 22 de milioane de dolari pe an. Aceste resurse pot fi folosite pentru a finanţa proiecte menite să îmbunătăţească sustenabilitatea oraşului şi, prin urmare, să genereze un ciclu virtuos de sustenabilitate urbană. Acest atribut nu va mai fi doar unul care « dă bine », ci va deveni principalul motor al oricărui program de dezvoltare urban.^sus
Sursa: http://www.ecomagazin.ro/china-are-un-eco-oras-dongtan/