BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

Site dedicat studenţilor de la FSEGA Cluj Extract from An inconvenient truth - Al Gore

Soluţii la nivel individual - pg.3

Surreal Template ImageNu risipiţi hârtia
Producţia de hârtie ocupă locul al patrulea în topul industriiloe consumatoare de energie, ăn afară de faptul că se numără printre cele mai poluante şi distruge pădurile. Pe lângă reciclarea hârtiei folosite, mai putem face şi alte lucruri pentru a reduce consumul, de pildă: folosirea prosoapelor de pânză şi nu din hârtie, la fel şi în cazul şerveţelelor de masă, folorirea hârtiei pe ambele părţi, precum şi neacceptarea corespondenţei nedorite.

 

La cumpărături folosiţi de mai multe ori aceeaşi sacoşă
La nivel global se folosesc sute de miliarde de pungi în fiecare an. Americanii folosesc aproximativ 100 de miliarde de pungi anual. Estimativ, se consumă mai mult de 12 milioane de barili de petrol, folosiţi pur şi simplu pentru a produce pungile de cumpărături care ajung la gunoi după o singură folosire şi au nevoie de o sută de ani pentru a se descompune (în unele ţări s-au interzis pungile gratuite oferite de supermarketuri). Şi pungile de hârtie reprezintă o problemă. Pentru ca ele să fie îndeajuns de solide, cele mai multe se fabrică din hârtie velină, pentru care este nevoie de tăierea copacilor care absorb dioxidul de carbon. S-a estimat că în fiecare an se taie aproximativ 15 milioane de copaci pentru a se produce cele 10 miliarde de pungi de hârtie care se folosesc în Statele Unite.

 

Gunoiul
Atunci când resturi organice, precum cele din bucătărie sau frunzele moarte, sunt aruncate la gunoi laolaltă cu alte deşeuri, ele ajung în locurile de depozitare, după ce au fost presate. Fără oxigenul care să le aerisească şi să ajute la descompunerea lor pe cale naturală, materiile organice fermentează şi emit gaz metan, cel mai puternic dintre gazele de seră – de 23 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, în ceea ce priveşte efectul de încălzire. Resturile organice care putrezesc în locurile de depozitare sunt responsabile pentru aproape o treime de metan provocate de om din Statele Unite. Dimpotrivă, atunci când ele se descompun aşa cum se cuvine, în grădini, produc substanţe nutritive care întăresc şi hrănesc solul şi totodată contribuie la micşorarea cantităţii de gunoi depozitat.

 

Luaţi-vă cu dumneavoastră sticle cu apă sau cu alte băuturi
În loc de a cumpăra sticle de plastic de unică folosinţă, a căror fabricate se consumă o cantitate însemnată de energie şi de resurse, cumpăraţi un recipient refolosibil şi umpleţi-l cu ce doriţi. Pe lângă emisiile rezultate din fabricarea sticlelor, apa importată este printre produsele cele mai puţin economice, întrucât trebuie transportată pe distanţe lungi. Propria cană sau propriul termos ajută la reducerea numărului de pahare de unică folosinţă pe care numai americanii cheltuie $ 25 de miliarde în fiecare an.

 

Cumpăraţi din apropiere
Surreal Template ImageNu doar fabricarea produselor pe care le cumpărăm influenţează condiţiile de mediu, dar şi transportul lor – trebuie luate în calcul cantităţile de CO2 care se emit odată cu fiecare stagiu de producţie. Se estimează că alimentele necesare pentru o masă călătoresc 2000 de kilometri cu camioanele, vapoarele şi/sau avioanele, înainte să ajungă în sufrageria noastră. Adesea se consumă mai multe calorii, obţinute din combustibilii fosilizaţi, pentru a duce alimentele la consumator, decât este valoarea nutriţională a mesei respective. Este mult mai economic cumpărarea alimentelor care nu trebuie să călătorească atât de mult. O soluţie ar fi consumarea alimentelor care se fabrică în apropierea zonei de locuinţă.

 

Promovează schimbarea
Surreal Template ImageModul în care încercăm să ajutăm la soluţionarea crizei mediului se paote extinde mult dincolo de acţiunile concrete prin care ne reducem emisiile personale. Continuând să ne informăm în legătură cu starea mediului înconjurător şi cu măsurile care se iau, putem să-i informăm şi să-i convingem pe alţii să treacă la acţiune. Îi putem face şi pe vecinii, colegii, colaboratorii, noştri să înţeleagă şi putem implementa diverse programe în cartier, la şcoală, la serviciu. În calitate de cetăţeni ai unui regim democratic, putem sprijini candidaţii care ne dovedesc că privesc chestiunea mediului cu responsabilitate, şi ne putem exercita drepturile pentru a vota în favoarea celor dedicaţi acestor probleme. În calitate de consumatori, ne putem folosi puterea de cumpărare şi investiţiile pentru a ne manifesta sprijinul faţă de corporaţii care îşi demonstrează onestitatea şi capacităţile de deschizători de drumuri sau dezaprobarea faţă de cei care se dovedesc neglijenţi şi refuză să accepte adevărul.

Aflaţi mai multe despre schimbările climatice
Cel mai simplu mod este accesarea siteurilor web unde se pot găsi informaţii despre încălzirea globală. Este foarte important ca această informare să fie neapărat din surse credibile, precum siteuri oficiale, siteuri ale unor reviste ştiinţifice.

 

Spuneţi-le şi altora
Împărtăşiţi-le şi celorlalţi ce-aţi aflat. Povestiţi familiei, prietenilor şi colegilor despre schimbările climatice şi despre ce se poate face pentru a rezolva problema. Dacă aveţi ocazia, vorbiţi în faţa unui public mai numeros sau scrieţi un editorial, o srcisoare către redactorii ziarului local, şcolar. Daţi şi altora resurse care-i vor ajuta să înţeleagă importanţa acestui fenomen.

 

Votaţi prin intermediul banilor
Interesându-va ce firme şi ce magazine iau măsuri pentru a-şi reduce emisiile şi pentru a-şi vedea de afaceri într-un mod responsabil asupra mediului, le puteţi sprijini, cumpărând de ei. În acest fel, firmele care neglijează problema vor înţelege punctul dumneavoastră de vedere.

 

Gândiţi-vă la impactul investiţiilor pe care le faceţi
Surreal Template ImageCând au loc investiţii, ar trebui avute în vedere şi impactul asupra schimbărilor climatice. Locul în care ajung banii conteză, fie că este vorba de micile economii de la o bancă sau de la un fond local de creditare, de acţiuni, de stistemul de pensii private sau de fondul pentru achitarea studiilor copiilor.
Există modalităţi prin care se asugură că banii ajung la companii, produse sau proiecte care abordează cu seriozitate problemele de mediu şi altele asemenea lor. Luând în calcul şi acest factor, nu înseamnă că profiturile vor fi mai mici, dimpotrivă, estistă dovezi că acestea ar putea creşte. Multe dintre cele mai mari organizatii de investiţii financiare din lume au adoptat acestă poziţie.

 

Luaţi măsuri cu caracter politic
Schimbările climatice reprezintă o problemă a întregii lumi, iar acţiunile sunt un prim pas, de maximă importanţă, pe calea reducerii emisiilor de gaze de seră, în toată lumea. Pentru guverne, aceasta este în primul rând o chestiune politică – ceea ce înseamnă că orice om poate influenţa procesul, făcând presiuni asupra reprezentanţilor aleşi pentru ca aceştia să sprijine măsurile care au efecte pozitive asupra crizei.
În general toate nivelurile, se iau hatărâri care ar putea afecta producţia de gaze de seră. Unele oraşe din Statele Unite au căzut de acord să-şi reducă emisiile, conform proporţiilor în care acestea er fi redus în toată ţara, dacă guvernul ar fi ratificat Protocolul Internaţional de la Kyoto, care le cere ţărilor semnatare să-şi reducă emisiile de gaze de seră.

 

Sprijiniţi o organizaţie ecologistă
Există multe organizaţii care fac treabă foarte bună pentru a rezolva criza mediului şi toate au nevoie de sprijin. Căutaţi informaţii despre acestea, şi implicaţi-vă. ^sus

 

Padure tropicalaPădure tropicală

Sursa: http://www.tbray.org/ongoing/When/200x/2004/02/15/LitRainForest.png --- ^sus

 

<<- pagina precedentă

 

Pagina 1 ---- Pagina 2 ---- Pagina 3